Sindrom stenoze spinalnog kanala predstavlja skup raznih simptoma koji su uzrokovani kroničnom degenerativnom bolesti kralješnice. Najčešće se manifestira bolovima u leđima ili obje noge prilikom stajanja ili kraćeg hodanja.Bol se smiruje nakon odmora.

Stenoza spinalnog kanala predstavlja kroničnu degenerativnu bolest kralješnice koja rezultira suženjem kralješničkog ili spinalnog kanala kroz koji prolazi kralježnička moždina i korijeni živaca. Kao i sve degenerativne bolesti kralješnice i stenoze spinalnog počinje bolešću diska. Uslijed degenerativne bolesti diska dolazi do promjene u biomehanici kralješnice i relativnog instabiliteta. Kako bi se zaštitila od nestabilnog položaja kralješnica reagira ojačanjem ostalih struktura koje prenose težinu tijela a to su kosti, zglobovi i ligamenti. Ovakav proces rezultira urastanjem degenerativno izmijenjenih fasetnih zglobova i prvenstveno žutog i interspinoznih ligamenata u kralješnički kanal i posljedičnim suženjem.

Izmijenjeni diskovi često prolabiraju što uz osteofite koji izrastaju iz trupova kralježaka dodatno sužava kralješnički kanal. O uzroku ove bolesti malo se zna. Nije svojstvena rasi i spolu a može biti i urođena. Češća je stečena stenoza spinalnog kanala i obično se klinička slika sa prvim simptomima pojavljuje oko šezdesete godine života. Najčešće se očituje u slabinskoj i vratnoj kralješnici a može se pojaviti i u torakalnoj kralješnici.

Simptomi stenoze spinalnog kanala nastaju uslijed degenerativno izmijenjenog diska te uslijed pritiska na korijene živaca. Najučestaliji simptomi su bolovi u jednoj ili obje noge, utrnutosti u nogama, šepanjem, gubitkom osjeta u nogama, gubitkom kontrole mokrenja i stolice te slabošću u nogama i bolovima u križima.

Nakon kliničko-neurološkog pregleda i CT i MRI obrade potrebno je učiniti i elektrofiziološke testove kako bi se što bolje procijenilo stanje u kojem se bolesnik nalazi te dala primjerena preporuka za daljnje liječenje. Liječenje sindroma stenoze spinalnog započinje medikamentozno, fizikalnom terapijom s ciljem podizanja stupnja aerobne kondicije te epiduralnim infiltracijama.

Operacijsko liječenje za cilj ima proširiti suženi kanal i dekomprimirati pripadajuće neuralne strukture s ciljem zaustavljanja propadanja živčanog tkiva a potom i a ciljem poboljšanja neurološkog statusa i smanjenja bolnog sindroma. Nakon neuspjeha konzervativnog liječenja potrebno je konzultirati neurokiruga i razmotriti sve opcije kirurškog liječenja te zajednički odabrati metodu koja će za Vas biti najbolja.

vertebris.hr

 

Ostani doma

Ovih dana zorom napuštam papir .
Jutros sam zaspala sa zvijezdama u očima
Slova su se sama po papiru razlila .

Opširnije...
Žal mi je

Žal mi je kaj se Zemlja stepla
i kaj je susedu krava krepla
i kaj se dubovački mangupi
ne druže više kod Kvake na Kupi.

Opširnije...

Advent

Došašće ili pak advent (lat.: "adventus" = dohojaje) je razdoble v cirkvenom liturgijskom letu, vreme priprave za blagdan Božića, da je početek cikvenoga leta.

Opširnije...

Vic dneva

Sedi Kotoripčan na obali Mure i hiče cigle vu vodu.

Kaj to delaš? - pita ga Kotoripčanka kera je dojša jope prot.

Čudim se!

Kaj se čudiš?

Cigel ima štiri vogle, a da ga hitim vu vodu pojovojio se krogi!

Ako pijete štiri ili več šalica črne kove z kofeinom na den, mogli bi fest smanjiti mogučnost da se rak debeloga čreva ponovi, ako se dela o betežnima od raka debeloga čreva.

Opširnije...

Zadnje nedjelje u kolovozu ili prve nedjelje u rujnu se slavi Uznesenje Svetoga Križa sa Svetom misom, prošćenjem i narodnim veseljem u Vukanovcu kod kapelice Svetoga Križa. Sveto misno slavlje vodi župnik župe „Sv. Katarine djevice i mučenice“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Opširnije...