Kao što vjerojatno već znate, bol u leđima vrlo je česta pritužba. Oko tri od četiri odrasle osobe iskusit će bol u leđima tijekom svojega života, a taj bi se broj vrlo lako mogao povećati zbog naše stareće populacije i nedavnog trenda pretilosti. Bol u donjem dijelu leđa (bol u Vašoj lumbalnoj kralježnici) najčešća je bol. Većina boli u leđima dolazi od uganuća i naprezanja uzrokovanih pokretima koji opterećuju kralježnicu: dizanje nečega bez prikladnih tehnika ili nagli pokret zakretanja samo su dva primjera toga kako možete ozlijediti leđa.

Ako je Vaša bol u leđima uzrokovana uganućem ili naprezanjem mišića onda će se ona obično sama i zacijeliti, trebate joj samo dati vremena. Vaš oporavak može također biti potpomognut skromnom medicinskom pažnjom, primjerice preko pulta ili preko lijekova na recept. Možete isto tako koristiti i tople ili hladne obloge ili otići na masažu. Ponekad je, doduše, bol u leđima uzrokovana težim spinalnim stanjem kao što je disk s hernijom ili spondiloza. Ovisno o ozbiljnosti boli i njenom uzroku, može Vam biti potrebna veća medicinska pomoć poput fizičke terapije ili čak i operacije.

Simptomi boli u leđima

Bol u leđima je svoj vlastiti simptom. Međutim, postoje razni načini osjećanja boli u leđima i Vaši simptomi ovise o tome što uzrokuje bol i gdje ona utječe na Vašu kralježnicu. Bol u Vašim leđima može biti akutna ili kronična. Akutna bol traje četiri do šest tjedana, ali kronična bol je ustrajna, dugoročna bol – ponekad traje čitav život. Ponekad ljudi s kroničnom boli mogu imati epizode akutne boli. Bol u leđima može biti nagla i oštra ili može biti tupa. Bol se može pojaviti s pokretom i čak i kašljanjem i kihanjem. Možete, također, imati utrnuće u rukama ili nogama (simptomi u nozi često se nazivaju išijasom uzrokovanim pritisnutim živcem). Bitno je prikladno liječiti bol u leđima.

Potražite medicinsku pomoć ako Vaša bol u leđima ustraje – tražite hitnu pomoć ako imate bol u leđima s bilo kojim od sljedećim znakova hitnosti: 

  • Bol se značajno pogoršava
  • Bol utječe na svakodnevne aktivnosti
  • Ozbiljni simptomi
  • Slabost ili utrnuće u preponama ili nozi
  • Slabost, peckanje ili utrnuće u nozi ili ruci
  • Gubitak kontrole nad crijevima ili mjehurom

Aksis

Ostani doma

Ovih dana zorom napuštam papir .
Jutros sam zaspala sa zvijezdama u očima
Slova su se sama po papiru razlila .

Opširnije...
Žal mi je

Žal mi je kaj se Zemlja stepla
i kaj je susedu krava krepla
i kaj se dubovački mangupi
ne druže više kod Kvake na Kupi.

Opširnije...

Advent

Došašće ili pak advent (lat.: "adventus" = dohojaje) je razdoble v cirkvenom liturgijskom letu, vreme priprave za blagdan Božića, da je početek cikvenoga leta.

Opširnije...

Vic dneva

Sedi Kotoripčan na obali Mure i hiče cigle vu vodu.

Kaj to delaš? - pita ga Kotoripčanka kera je dojša jope prot.

Čudim se!

Kaj se čudiš?

Cigel ima štiri vogle, a da ga hitim vu vodu pojovojio se krogi!

Ako pijete štiri ili več šalica črne kove z kofeinom na den, mogli bi fest smanjiti mogučnost da se rak debeloga čreva ponovi, ako se dela o betežnima od raka debeloga čreva.

Opširnije...

Zadnje nedjelje u kolovozu ili prve nedjelje u rujnu se slavi Uznesenje Svetoga Križa sa Svetom misom, prošćenjem i narodnim veseljem u Vukanovcu kod kapelice Svetoga Križa. Sveto misno slavlje vodi župnik župe „Sv. Katarine djevice i mučenice“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Opširnije...